Over het station

Princess Elisabeth Station

Gezien de groeiende invloed van menselijke activiteiten op het terrestrische systeem, is BELSPO in 1997 gestart met een onderzoeks-programma gebaseerd op een beleid van duurzame ontwikkeling. Dit Programma omvat ook het Belgische wetenschappelijk onderzoek in Antarctica, actief sinds 1985. Het Antarctica programma volgt in de voetsporen van de beroemde expeditie "Belgica" uit 1897-1899 en is een verderzetting van het engagement van België als een der eerste ondertekenaars van Antarctisch Verdrag, in de exploratie van Antarctica.

Met het Protocol voor Milieubescherming van het Antarcticaverdrag werd Antarctica een natuurreservaat, gewijd aan vrede en wetenschap . Deze bescherming is afhankelijk van de inspanningen van de ondertekenende naties en wordt gecoördineerd door het Comité voor Milieubescherming ( CEP ), Committee for Environmental Protection). De thema's klimaatswijziging en invasie van niet-inheemse soorten behoren tot de drie eerste prioriteiten in het Werkplan van het CEP voor de komende vijf jaar (Annex 1, http://www.ats.aq/documents/ATCM31/rp/atcm31_rp003_rev4_e.pdf ).

Begrijpen hoe het systeem aarde werkt is cruciaal bij de invoering van een beleid voor duurzame ontwikkeling. Recente ontdekkingen hebben het belang van de poolstreken aangetoond voor weer en klimaat van heel de planet, en hun essentiële rol in belangrijke bio-geochemische cycli. Antarctica is niet alleen belangrijk om het leven in extreme (koude) omgeving te bestuderen maar ook voor de studie van geofysische en astronomische fenomenen..

Om het werk van de wetenschappers in Antarctica te stimuleren en vergemakkelijken, heeft een panel van deskundigen (benoemd door BELSPO) de heropening van een Belgisch wetenschappelijk station in Antarctica (BELSPO, 2002) aanbevolen. Een dergelijk station, open voor alle landen die geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van onderzoeksactiviteiten in dit deel van Antarctica, zal wetenschappelijke samenwerking met andere onderzoeksprogramma's stimuleren en de zichtbaarheid van België in het Systeem van het Antarcticaverdrag beduidend verhogen.


Het nieuwe Belgische onderzoeksstation zal de vroegere Koning Boudewijn Basis vervangen, die werd gebouwd in 1958 op Ice Breid Bay in Dronning Maud Land. Het nieuwe station zal worden gebouwd op Utsteinen Ridge (71 ° 57'S; 023 ° 21'E), gelegen aan de voet van het Sør Rondane gebergte, Dronning Maud Land, op 173 km van de voormalige Koning Boudewijn Basis (1958-1967) en 55 km van het voormalige Japanse Asuka Station (1986-1992). Het is gelegen halverwege tussen het Japanse Syowa Station (684 km) en de Russische Novolazarevskaya Basis (431 km). Dit lege gebied van 1072 km tussen de twee stations is een van de minst bezochte regio's van Antarctica en werd enkel onderzocht tijdens het vorige Internationaal Geofysische Jaar (IGY).

Hoewel het ontwikkeld werd als een station voor de zomer, kan de elektriciteitsvoorziening het hele jaar door gecontroleerd worden, waardoor het station als een belangrijk knooppunt kan functioneren in het netwerk voor geofysische waarnemingen van de aarde. Het station bevindt zich nabij de monding van Gunnestadbreen, een van de grote gletsjers van Sør Rondane, waardoor toegang mogelijk wordt tot het inlands plateau met het Japanse station Fuji Dome op 765 km en het Duitse Heinz Kohnen station op 807 km).

Het station heeft een centrale locatie om de verschillendegeografische regio's van Antarctica te bestuderen bestuderen (onbevroren kustwaters [polynia], zeeijs, de kust, ijsplanten, de ijskap, het gebergte en de valleien en het binnenlands plateau binnen een straal van 200 km. Door het sterk beperken de impact op het milieu, will België zijn verantwoordelijkheid opnemen ter de bescherming van het milieu in Antarctica.

Het station, met een geplande levensduur van minstens 25 jaar, is "state of the art" met betrekking tot de duurzame ontwikkeling, energie-verbruik en de verwerking en recyclering van afvalstoffen. Zo de ontmanteling van het station is nodig nodig zou zijn, dan zullen geen resten van betekenis worden achter gelaten, zodat wordt voldaan aan de vereisten van het Milieuprotocol en de Belgische wetgeving

Met dit initiatief, tijdens het 4de IPY , wil België bijdragen tot een nieuwe reeks "hoog technologische" stations, door een platform voor wetenschap en exploratie open te stellen voor de internationale wetenschappelijk gemeenschap.